BİLGİ İSTE

İSPANYA

İSPANYA’DA YÜKSEK LİSANS

Sayısı artan İngilizce master programları ile gün geçtikçe popülerleşen İspanyol üniversitelerinde yüksek lisans programlarının süresi 1 yıl (60 ECTS) ya da 2 yıldır (120 ECTS). Fakat 60 kredilik yüksek lisans programlarının YÖK denkliğinin olmaması, İspanya’dan Türkiye’ye döndüklerinde doktoraya devam etmeyi hedefleyen veya kamu sektöründe memuriyet düşünen öğrenciler için dezavantaj oluşturmaktadır.

İspanya’daki yüksek lisans programlarına Türkiye’den başvuru yapacak öğrencilerin öncelikle üniversite diplomalarının denkliğini tasdik ettirmeleri (Apostil) gerekmektedir. İkinci olarak öğrencilerin başvurdukları master programı hangi dilde ise o dilde yeterliliklerini ispatlamaları gerekmektedir. Bunların dışında, başvurulan bölüme göre farklı koşullar da istenebilmektedir.

Ayrıca, İspanya’daki İngilizce yüksek lisans programlarına katılan öğrenciler bir akademik yıl boyunca İspanyolca öğrenmekte ve master programlarının sonunda İspanya’da staj yapabilmektedir. Bir Avrupa ülkesinde staj yapmış olmak rekabetçi iş ortamında büyük bir avantajdır. İspanya’daki İngilizce master programı sunan üniversitelerin çoğu staj yerleştirme hizmeti de vermektedir. Üniversitelerin çalıştıkları insan kaynakları firmaları yüksek lisans eğitimi boyunca ve sonrasında öğrencilerin 2 veya 3 ay için bile olsa staj imkanı sağlayan iş verenler bulmaktadırlar.

İspanya yüksek lisans programlarının başlangıç tarihleri üniversiteye göre değişiklik göstermekle beraber genelde Eylül ve Ekim aylarında başlar. 9 aylık yüksek lisans eğitiminin ardından 3 aylık staj programı eklenir.

İspanya’daki master programlarının dersleri genelde öğleden sonra verilmektedir. Bunun sebebi ise bu üniversitelerde gün içerisinde farklı programlara yer veriliyor olmasıdır.

Başvuru tarihleri

İspanya’daki İngilizce master programlarının genelde tek bir başvuru tarihi bulunmamaktadır. Program başvuru tarihleri üniversitelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ocak ayında başlar ve mayıs, haziran aylarına kadar devam eder.

İspanya’da İngilizce Master Programlarına Başvuru İçin Gerekli Belgeler
  • Eksiksiz doldurulmuş bir başvuru formu
  • Lisans not çizelgesi (İngilizce – İspanyolca olmalıdır)
  • Pasaportun resimli sayfanın fotokopisi
  • Varsa İngilizce yeterlilik belgesi
  • Mezunlar için diplomanın İspanyolca tercümesi
  • İki akademik referans
  • Varsa staj referansları
  • Özgeçmiş
  • Motivasyon mektubu
  • Vesikalık fotoğraf (1 adet)
*İspanya’daki İngilizce yüksek lisans programları için genelde GMAT skoru istenmektedir. Eğer iyi bir GMAT skorunuz varsa mutlaka bu belgenizi sunun. Ayrıca İngilizce dil yeterliliği için de IELTS veya TOEFL skorları istenmektedir. Eğer Türkiye’deki eğitim dili İngilizce olan üniversitelerden birinden mezun olduysanız, İngilizce yeterlilik sınavlarına girmiş olma şartı aranmamaktadır. Fakat yine de İngilizce dil yeterliliğinizi ölçmek için bir mülakat yapılmaktadır. Mülakat, İspanya’da master programları düzenleyen üniversitelerin hemen hemen her başvuran öğrenciye uyguladıkları mini bir motivasyon testi gibi düşünülebilir. Mülakatlar öğrencilerin, akademik bilginin aksine neden yüksek lisans yapmak istedikleri, master sonrası akademik ve kariyer planları, hedefleri konusunda öğrencilerin motivasyonlarını ölçmeye dayalıdır.

İspanya’da Yüksek Lisans Ücretleri

İspanya’da yüksek lisans programlarının ücretleri üniversitelere ve bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Uluslararası dereceleri olan ve uluslararası sıralamalarda üst sıralarda yer alan üniversitelerin ücretleri genelde daha yüksektir. Ücreti 6.000 – 8 000 € arasında değişen yüksek lisans programlarının yanı sıra 18.000 – 22.000 € civarında programlar da vardır. Ödemeler peşin olarak yapılabildi gibi, okulların belirlediği tarihlerde taksitli olarak da gerçekleştirilebilir.

İspanya’da hangi üniversitelerde lisansüstü eğitim almalısınız?

Pompeu Fabra Üniversitesi : Barcelona’da bulunur, dünya sıralamalarında oldukça yüksek sıralarda yer alıyor. Dil yeterlilik şartı genelde IELTS üzerinden en az 6.0 puandır.

IE University : İspanya’nın ve Avrupa’nın en iyi business okullarından biridir. Kabul şartları zorlu ve eğitim ücretleri de hayli yüksektir. Genellikle 20.000 ile 28.000€ arasında değişiyor.
Bu okul için İspanya’daki eğitim standartlarının dahi üstünde diyebiliriz.

Universidad Europea de Madrid : Türkiye’den de yakından tanıdığımız Laureate Üniversiteler grubu mensubudur, kaliteli bir eğitim vermektedir. Ücretleri 8.000-12.000€ arasında olan UEM, oldukça kaliteli yüksek lisans programlarına bakabileceğiniz geniş bir portföy sunuyor.

BEBS : Barcelona’da bulunan BEBS, girişimcilik, yönetim ve işletme alanında 6.000€ civarında uygun fiyatlarla çalışma izni açısından avantajlı master programları sunuyor.

UCAM : Universidad Catolica de Murcia. Spor bilimlerinde özellikle çok başarılıdır.

ESIC Business : İspanya’da 13 kampüsü olan business okulu

GBSB : Geneva Business School Barcelona, birkaç ülkede ortak program fırsatı sunar.

EU Business School : Bir çok ülkede kampüsü mevcuttur.

INSA Barcelona : İyi işletme okulları arasında gösterilebilir.
BİLGİ ALMAK İÇİN FORMU DOLDURUP GÖNDERİN, SİZİ ARAYALIM!
VİDEO
FOTOĞRAF
  • İspanya’da Yüksek Lisans
  • İspanya’da Yüksek Lisans
  • İspanya’da Yüksek Lisans